De 5 leefgebieden

In het leven van jongeren zijn 5 leefgebieden te zien die elkaar be´nvloeden en belangrijk zijn voor een evenwichtig functioneren.

Thuis | School & werk | Vrije tijd & sociaal | Gezondheid | Zingeving

Elk van deze leefgebieden be´nvloedt de andere en vaak zijn problemen op te lossen door sturing op het juiste leefgebied. Zo kunnen problemen thuis leiden tot mindere prestaties op school en kan de gezondheid be´nvloed worden door problemen op het sociale vlak.
Door korte of lange termijn-coaching en praktische hulp kan Timo Coaching een impuls geven op een van de 5 leefgebieden, waardoor levens positief kunnen veranderen en jongeren een betere toekomst kunnen hebben.

Thuis
Dit is de plek waar je van jongs af aan opgroeit. De dingen die je hier leert, bepalen hoe je in de andere 4 leefgebieden staat. Thuis zou een veilige omgeving moeten zijn, omdat hier de fundering van je identiteit wordt gelegd. Van hieruit kun je stabiel de maatschappij in gaan.
Timo kan helpen bij het netjes houden van je kamer, het omgaan met je ouders, broers of zussen en je tijdsbesteding, zodat je niet altijd achter je computer zit of steeds in dezelfde valkuilen stapt.


In de pubertijd is de communicatie met ouders en andere huisgenoten wat moeizaam. Soms is het enorm goed om gewoon even een mediator te hebben tussen de partijen, zaken te benoemen die niet echt besproken konden worden en samen naar oplossingen te zoeken. Zo wordt de sfeer in huis beter en zie je ook in het leven buitenshuis meer rust.


School & werk
Het verschil tussen de basisschool en de brugklas is groot. Opeens zijn er heel andere sociale structuren om te leren kennen. Op tijd komen en afspraken nakomen worden belangrijker en sociale aspecten wegen zwaarder.
Wanneer je gaat werken kom je opeens in aanraking met mensen van andere generaties en hun gedrag naar jou toe. Hoe ga je daar mee om?
Timo bespreekt deze nieuwe wereld en helpt je met wat handvatten om verder te komen. Dat kan door te coachen op het gebied van op tijd komen, maar ook door te bespreken wat achtergronden zijn van bepaalde problemen.

Vrije tijd & sociaal
"Waar je mee omgaat word je mee besmet" is een bekend spreekwoord en vaak maar al te waar. Waar je als kind nog enigszins sturing kunt krijgen van je ouders, wordt dat steeds minder naarmate je ouder wordt. Doordat we vaak door schade en schande wijs worden, leren we door vallen en opstaan. Ook hoe we onze tijd doorbrengen en wat we dan doen bepaalt onze toekomst. Als je je als jongere bijvoorbeeld afzet tegen de maatschappij, heeft dat consequenties voor jouzelf.
Timo geeft je alternatieven voor bepaald gedrag, helpt inzichtelijk te maken hoe subculturen werken en wat jouw plaats en toekomstbeeld is hierdoor.


Samen zaten we al een uur in een bootje en er was nog niet zo heel veel gezegd. Op een gegeven moment kwam het hoge woord eruit: "Ik heb een vriend op school en die gebruikt drugs!" Het was een hele bevrijding om dat met iemand buiten school te kunnen bespreken.


Gezondheid
Zit je de hele dag achter de PC, of maak je je veel zorgen? Kom je wel eens buiten? Een gezonde geest in een gezond lichaam zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en sterker in het leven staat. Soms is dat gewoon niet zo.
Lekker naar buiten, een stukje hardlopen, stiekem fit worden door gevarieerd te bewegen zonder dat je het door hebt: dat is een van de speerpunten van Timo.

Zingeving
Waarvoor kom je Ĺs ochtends uit bed? Dat is misschien wel een moeilijke vraag voor je of een waar je nog niet eerder over nadacht. Negen van de tien jongeren hebben geen idee wat ze later willen worden, wat ze morgen gaan doen en waarmee ze vandaag bezig zijn.
Timo helpt hierop antwoorden te geven vanuit de visie om je kennis te laten maken met het Vaderhart van God en zijn geweldige liefde voor jou. God heeft een plan voor je leven en heeft een hoopvolle toekomst voor jou! (zie Jesaja 29 vers 11 in de Bijbel)


Toen ik dit mocht vertellen aan een van de jongeren, heeft hij Jezus aangenomen als zijn Heer en wij zijn samen al een tijdje op pad. Op zijn snelheid gaan we samen door de Bijbel heen. Dit is "discipelen" in de praktijk.


Persoonlijk

Uiteindelijk kun je nooit zeggen dat ÚÚn aanpak voor iedereen werkt. Coaching komt vaak gewoon neer op relatieopbouw, horen wat er speelt, de dingen in perspectief plaatsen en handvatten geven. Een positieve insteek en motivatie zijn hierin onontbeerlijk, maar het begint altijd met luisteren. Elk coachingstraject is persoonlijk en gaat in op de dingen van dat moment. Dat maakt het leuk, spannend en elke keer weer anders. Door te werken op de lange termijn zie je mensen groeien en ook stappen zetten op andere gebieden.